DENUMIRE BENEFICIU DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

SUMA DESTINATĂ ASIGURĂRII UNOR SERVICII DE RECUPERARE/REABILITARE (SUMĂ FIXĂ)

TEMEIUL LEGAL/ACTUL NORMATIV CARE REGLEMENTEAZĂ BENEFICIUL DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Actul normativ de bază: Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 830 din 739 din 23 septembrie 2016, cu modificările și completările ulterioare (art. 1002 și art. 1003).

Norme de aplicare: Hotărârea de Guvern nr.579/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 233/2012 privind serviciile și activitățile ce pot fi desfășurate de către organismele private române în cadrul procedurii adopției interne, precum şi metodologia de autorizare a acestora şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1.441/2004 cu privire la autorizarea organizațiilor private străine de a desfășura activități în domeniul adopției internaționale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 623 din 12 august 2016, cu modificările și completările ulterioare.

CATEGORIE BENEFICIU DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Beneficiu de asistență socială acordat pentru sprijinirea familiei cu copii fiind atribuit în sumă fixă anuală adoptatorului sau familiei adoptatoare pentru asigurarea unor servicii de recuperare/reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură şi a căror necesitate a fost stabilită ca urmare a recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social.

CATEGORII DE BENEFICIARI

Adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai mulți copii, pentru fiecare copil care, pe perioada de monitorizare postadopție și numai dacă nu a intervenit desfacerea adopției sau declararea nulității acesteia.

CONDIȚII DE ACORDARE/ELIGIBILITATE

1. Condiții generale

Adoptatorul sau familia adoptatoare adoptă unul sau mai mulți copii care necesită servicii de recuperare/reabilitare medicală, psihologică sau de altă natură şi a căror necesitate a fost stabilită ca urmare a recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social.

2. Condiții specifice

Suma fixă se acordă pe perioada etapei de monitorizare postadopție şi numai dacă nu a intervenit desfacerea adopției sau declararea nulității acesteia.

În situația în care se impune continuitatea asigurării serviciilor de recuperare/reabilitare, în baza recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social, perioada de acordare a sumei fixe se poate prelungi o singură dată până la 6 luni.

Notă: Aceste dispoziții se aplică de la data intrării în vigoare a Legii nr. 268/2020, respectiv de la data de 26 martie 2021. Totodată, aceste dispoziții se aplică şi persoanelor care la data intrării în vigoare a Legii nr. 268/2020, respectiv la data de 26 martie 2021, se aflau în perioada de monitorizare postadopţie.

CUANTUM

Suma fixă este în valoare de până la 1.500 lei/an și nu poate depăși contravaloarea facturii/facturilor, respectiv:

  • în situația în care contravaloarea facturii/facturilor depuse este mai mică se acordă suma cuprinsă în factură, iar în situația în care este mai mare se acordă 1.500 lei/an.
  • în situațiile în care cheltuielile necesare pentru acoperirea integrală a serviciilor de recuperare/reabilitare recomandate depășesc suma de 1.500 lei pe an, diferența poate fi suportată de către angajatorii adoptatorului, persoane juridice de drept public sau privat. Cheltuielile efectuate în acest sens de către persoanele juridice de drept privat se deduc din impozitul pe venit aferent anului în care aceste cheltuieli au fost efectuate.

STABILIRE DREPT/PLATĂ

Suma fixă se acordă pe baza cererii anuale a adoptatorului sau a unuia dintre soţii care au adoptat copilul/copii și a documentelor justificative.

ATENȚIE !

Suma fixă încasată necuvenit se recuperează de la beneficiarii acestora, conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistență socială, precum şi pentru modificarea art. 101 din Legea nr. 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, aprobată cu modificări prin Legea nr. 266/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

FORMULARUL DE CERERE și DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE și DOCUMENTE JUSTIFICATIVE

Formularul de cerere pentru acordarea sumei fixe este prevăzut în anexa nr. 5  la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, (…), aprobate prin Hotărârea de Guvern nr.579/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 623 din 12 august 2016, cu modificările și completările ulterioare. Modelul de CERERE se poate descărca aici.

ATENȚIE !

Cererea pentru acordarea sumei fixe este comună cu cea pentru acordarea indemnizației de sprijin.

Cererea anuală este însoțită de următoarele documente justificative:

    • copia documentului eliberat de Direcția generală de asistență socială și protecția copilului (DGASPC) care atestă perioada etapei de monitorizare post adopție;
    • copia documentului eliberat de medic, psiholog sau asistent social prin care se recomandă servicii de recuperare/reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură;
    • copia/copiile facturii/facturilor reprezentând contravaloarea serviciilor de care a beneficiat copilul.

LOCUL DEPUNERII CERERII

Cererea anuală se depune și se înregistrează la agenţia județeană pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București (AJPIS/APISMB) în a cărei rază administrativ-teritorială are domiciliul adoptatorul sau familia adoptatoare (a se vedea https://www.mmanpis.ro/despre-anpis/agentii-teritoriale/), în termen de 30 de zile lucrătoare de la împlinirea termenului de 1 an, respectiv 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a adopţiei.

Cererea şi documentele justificative se depun în format letric sau, după caz, în format electronic.

PERIOADA DE SOLUȚIONARE A CERERII

Cererea pentru acordarea sumei fixe se soluționează în termen de 45 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii și a documentelor justificative.

PERIOADA DE ACORDARE

Suma fixă se acordă pe an pe perioada etapei de monitorizare postadopție şi numai dacă nu a intervenit desfacerea adopției sau declararea nulității acesteia.

Perioada de acordare se poate prelungi o singură dată până la 6 luni în situația în care, în baza recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social, se impune continuitatea asigurării serviciilor de recuperare/reabilitare.

OBLIGAȚIILE BENEFICIARULUI

  •   de a depune cererea și documentele justificative.

CONDIȚII DE MODIFICARE/SUSPENDARE/ÎNCETARE A DREPTULUI/PLĂȚII

Plata sumei fixe încetează dacă a intervenit desfacerea adopției sau declararea nulității acesteia.

Notă: Nu sunt menționate alte condiții de modificare/suspendare a dreptului.

MODALITĂȚI DE PLATĂ

Plata sumei fixe se efectuează de AJPIS în termen de 45 de zile lucrătoare de la înregistrarea cererii.

Plata se poate face:

      • în cont curent personal sau în cont de card indicat de titularul dreptului, la băncile pentru care ANPIS are încheiate convenții;
      • mandat poștal prin Compania Națională Poșta Română.

Fondurile necesare plății drepturilor bănești, cheltuielile administrative, precum și cele de transmitere a drepturilor se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

CALCULATOR