DENUMIRE BENEFICIU DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

SUMA DESTINATĂ PARTICIPĂRII LA PROCEDURA POTRIVIRII PRACTICE CU UN COPIL

TEMEIUL LEGAL/ACTUL NORMATIV CARE REGLEMENTEAZĂ BENEFICIUL DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Actul normativ de bază: Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 830 din 739 din 23 septembrie 2016, cu modificările și completările ulterioare, respectiv prevederile art. 1004 și art. 1005.

ATENȚIE !

Dispozițiile art.1004 și art. 1005 se aplică persoanelor care au copii adoptați a căror hotărâre judecătorească de încuviințare a adopției a rămas definitivă începând cu 26 martie 2021, respectiv la data intrării în vigoare a art. I din Legea nr. 268/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, precum şi pentru abrogarea art. 5 alin. (7) lit. ș) și cc) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2004 privind adoptarea unor măsuri de reorganizare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Norme metodologice de aplicare: Hotărârea de Guvern nr.579/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 233/2012 privind serviciile și activitățile ce pot fi desfășurate de către organismele private române în cadrul procedurii adopției interne, precum şi metodologia de autorizare a acestora şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1.441/2004 cu privire la autorizarea organizațiilor private străine de a desfășura activități în domeniul adopției internaționale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 623 din 12 august 2016, cu modificările și completările ulterioare.

CATEGORIE BENEFICIU DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Beneficiu de asistență socială acordat pentru sprijinirea familiei cu copii fiind atribuit în sumă adoptatorului sau familiei adoptatoare pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare realizate de adoptator/familia adoptatoare în vederea participării la procedura potrivirii practice cu un copil din alt județ decât cel al adoptatorului.

CATEGORII DE BENEFICIARI

Adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai mulți copii, pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare realizate de adoptator/familia adoptatoare în vederea participării la procedura potrivirii practice cu un copil din alt județ decât cel al adoptatorului.

CONDIȚII DE ACORDARE/ELIGIBILITATE

1. CONDIȚII GENERALE

Adoptatorul sau familia adoptatoare poate beneficia de sume pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare în situația în care participă la procedura potrivirii practice cu un copil din alt județ decât cel al adoptatorului.

 

2.  CONDIȚII SPECIFICE

Programul de vizite pentru realizarea potrivirii practice dintre adoptator sau familia adoptatoare se întocmește de către DGASPC în a cărei rază teritorială se află domiciliul copilului.

 

Pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare realizate de adoptator sau familia adoptatoare în vederea participării la procedura potrivirii practice cu un copil având domiciliul în alt județ decât cel al adoptatorului/familiei adoptatoare se acordă suma de 200 de lei/zi/persoană.

CUANTUM

Suma este în cuantum de 200 lei/zi/persoană.

STABILIRE DREPT/PLATĂ

Sumele efective se plătesc pe baza programului de vizite întocmit de către DGASPC în a cărei rază teritorială se află domiciliul copilului, în termen de maximum 45 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de încuviințare a adopției copilului cu care s-a realizat potrivirea practică.

Modalitatea de acordare a sumei destinate participării la procedura potrivirii practice cu un copil având domiciliul în alt județ decât cel al adoptatorului/familiei adoptatoare se stabilește prin hotărâre a consiliului județean, respectiv a consiliului local al sectorului municipiului București.

FORMULARUL DE CERERE și DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE și DOCUMENTE JUSTIFICATIVE

Nu există formular de cerere, însă se depune o cerere pentru decontarea cheltuielilor de transport şi cazare la direcţia generală de asistență socială și protecția copilului în a cărei rază teritorială are domiciliul adoptatorul sau familia adoptatoare.

LOCUL DEPUNERII CERERII

La direcția generală de asistență socială și protecția copilului (DGASPC) în a cărei rază teritorială are domiciliul adoptatorul sau familia adoptatoare, conform modalităţii prevăzute de hotărârea consiliului judeţean, respectiv a consiliului local al sectorului municipiului Bucureşti.

PERIOADA DE SOLUȚIONARE A CERERII

Sumele se plătesc în termen de maximum 45 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de încuviințare a adopției copilului cu care s-a realizat potrivirea practică.

PERIOADA DE ACORDARE

Perioada este de maximum 10 zile din durata totală a procedurii de potrivire practică.

OBLIGAȚIILE BENEFICIARULUI

Să depună cererea pentru decontarea cheltuielilor de transport şi cazare la direcţia generală de asistență socială și protecția copilului în a cărei rază teritorială are domiciliul adoptatorul sau familia adoptatoare.

CONDIȚII DE MODIFICARE/SUSPENDARE/ÎNCETARE A DREPTULUI/PLĂȚII

Modalitatea de acordare se stabileşte prin hotărâre a consiliului judeţean, respectiv a consiliului local al sectorului municipiului Bucureşti.

MODALITĂȚI DE PLATĂ

Modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport și cazare se stabilește prin hotărârea consiliului județean, respectiv a consiliului local al sectorului municipiului București.

Decontarea cheltuielilor de transport și cazare se realizează de către direcția generală de asistență socială și protecția copilului în a cărei rază teritorială are domiciliul adoptatorul sau familia adoptatoare, conform hotărârii consiliului județean, respectiv a consiliului local al sectorului municipiului București.

Fondurile pentru decontarea cheltuielilor de transport şi cazare se asigură lunar din bugetul aprobat Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin efectuarea de transferuri către consiliile judeţene/consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti în subordinea cărora sunt organizate şi funcţionează DGASPC-urile.

CALCULATOR