DENUMIRE BENEFICIU DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

ALOCAȚIA DE STAT PENTRU COPII (ASC)

TEMEIUL LEGAL/ACTUL NORMATIV CARE REGLEMENTEAZĂ BENEFICIUL DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Act normativ de bază:

  • Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 14 noiembrie 2012, cu modificările și completările ulterioare.

Norme metodologice de aplicare:

  • Hotărârea Guvernului nr.577/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru reglementarea modalităților de stabilire și plată a alocației de stat pentru copii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 442 din 12 iunie 2008, cu modificările și completările ulterioare;
  • Hotărârea Guvernului nr. 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 31 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare.

 

Cadrul juridic european: 

Regulamentul (CE) al Parlamentului European și al Consiliului nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială;

Regulamentul (CE) al Parlamentului European și al Consiliului nr. 987/2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

CATEGORIE BENEFICIU DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Beneficii de asistență socială pentru susținerea copilului și familiei

 

CATEGORII DE BENEFICIARI

  • toți copiii în vârstă de până la 18 ani, fără a fi condiționați de frecventarea cursurilor școlare, inclusiv a celor cu handicap;
  • copiii în vârstă de până la 18 ani ai cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți, în condițiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinţii;
  • copiii aflați în plasament familial sau încredințați unui organism privat acreditat și licențiat în condițiile legii, precum și copiii încredințați în vederea adopției sau adoptați;
  • tinerii în vârstă de peste 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora, precum și cei care repetă anul școlar din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical;
  • tinerii cu handicap în vârstă de peste 18 ani care urmează o formă de învăţământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

CONDIȚII DE ACORDARE/ELIGIBILITATE

1. CONDIȚII GENERALE

Alocaţia de stat pentru copii a fost instituită ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.

Beneficiază de alocație de stat toți copiii în vârstă de până la 18 ani.

2. CONDIȚII SPECIFICE

Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii:

  • tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora;
  • tinerii cu handicap care urmează o formă de învăţământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani;
  • copiii cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi, în condițiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinţii.

 

Aplicarea regulilor de coordonare a sistemelor de securitate socială:

  • Alocația de stat pentru copii reprezintă o prestație de tip familial care se supune regulilor de coordonare a sistemelor de securitate socială, reglementate de Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială și de Regulamentul nr. 987/2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului nr. 883/2004. 

 

CUANTUM

Cuantumuri începând cu data de 1 ianuarie 2024:

- 292 lei pentru:

  • copiii între 2 – 18 ani,
  • tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora, inclusiv pentru cei care repetă anul școlar din motive mdicale,
  • tinerii cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzut de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

 

- 719 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;

- 719 lei pentru copiii cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani.

Anual, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.

 

Dacă din calculul cuantumului alocației de stat pentru copii rezultă fracțiuni în bani, cuantumul se rotunjește la leu în favoarea beneficiarului. În situația în care în urma indexării rezultă un cuantum mai mic decât cel acordat, atunci se menține cuantumul în plată.

 

STABILIRE DREPT/PLATĂ

STABILIRE DREPT:

Dreptul la alocația de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul.

Pentru copiii care nu au împlinit 14 ani, dreptul se deschide la cerere completată, după caz, de una dintre următoarele persoane:

  • unul dintre părinți, pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești, părintelui căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare;
  • tutore, curator, persoana căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentul maternal sau persoana căreia i-a fost înredințat copilul în vederea adopției;
  • reprezentantul legal al copilului.

Acordarea alocației de stat pentru copii se stabilește prin decizie a directorului executiv al Agenției Județeane pentru Plăți și Inspecție Socială, respectiv Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București (AJPIS/APISMB) în termen de 10 zile lucrătoare de la transmiterea cererii de către primari, de către conducătorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), inspectoratele școlare sau unitățile de învățământ.

Decizia se comunică în termen de 15 zile lucrătoare de la emitere reprezentantului legal al copilului.

Decizia se poate ataca potrivit Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificările și completările ulterioare.

STABILIRE PLATĂ:

Plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

  • În situația în care cererea se depune după o perioadă mai îndelungată de timp de la nașterea copilului, dreptul la alocație de stat se acordă și pe perioada anterioară, dar nu mai târziu de luna următoare nașterii copilului și nu mai mult de 12 luni.
  • Plata alocației de stat se efectuează în perioada 8-27 a fiecărei luni în curs pentru luna anterioară.
  • Alocația de stat se plătește reprezentantului legal al copilului.

În situaţia în care părintele minor nu are capacitate deplină de exerciţiu, plata alocației de stat se face reprezentantului legal al copilului, respectiv al părintelui minor, stabilit în condiţiile legii.

În cazul persoanei singure care are copii în întreținere şi nu a împlinit vârsta de 18 ani, reprezentantul legal este părintele minor, dacă are capacitate deplină de exerciţiu.

  • După împlinirea vârstei de 14 ani, plata alocației de stat se poate face direct titularului, cu încuviințarea reprezentantului legal. Reprezentantul legal al copilului transmite încuviințarea scrisă și semnată de acesta AJPIS/APISMB.
  • Pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, alocația de stat se plătește direct acestora, pe bază de cerere.
  • Pentru copiii dați în plasament, pentru cei pentru care s-a instituit tutela sau curatela, copiii încredințați în vederea adopției sau adoptați, stabilirea dreptului la alocația de stat se face începând cu luna în care a fost emisă, după caz, dispoziția conducătorului direcției generale, hotărârea comisiei pentru protecția copilului sau hotărârea judecătorească. Plata alocației de stat pentru acești copii se face începând cu luna următoare stabilirii dreptului, inclusiv pentru perioadele anterioare, în condițiile menționate.
  • Pentru copiii cu handicap care au împlinit vârsta de 3 ani plata alocației de stat se face începând cu luna următoare încadrării într-un grad de handicap, iar începând cu luna următoare expirării certificatului de încadrare într-un grad de handicap plata se face în cuantum de 292 lei.
  • În situația în care se emite un nou certificat de încadrare a copilului într-un grad de handicap, cuantumul majorat (719 lei) se acordă începând cu luna emiterii acestuia, iar plata se efectuează începând cu luna următoare transmiterii copiei certificatului de încadrare într-un grad de handicap.
  • Plata alocației de stat se efectuează de către AJPIS/APISMB în a cărei rază își are domiciliul sau reședința reprezentantul legal al copilului, respectiv tânărul înscris în actul de identitate.

FORMULARUL DE CERERE și DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE și DOCUMENTE JUSTIFICATIVE

În situația în care părintele are dreptul și la indemnizația pentru creșterea copilului prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2010 sau la stimulentul de inserție prevăzut de același act normativ, alocația de stat pentru copii se poate solicita împreună cu acestea, utilizând același formular de cerere.

Ținând cont de faptul că pentru indemnizație sau stimulent actele se vor depune într-o perioadă de maximum 2-3 luni de la nașterea copilului, solicitarea alocației de stat odată cu unul dintre aceste două drepturi va reduce numărul de acte și deplasări pentru solicitarea acestora și nu va afecta suma primită.

După împlinirea vârstei de 14 ani, cererea se face de către copil numai cu încuviințarea reprezentantului său legal.

După împlinirea vârstei de 18 ani, cererea se face de către tânăr.

 

Model 1 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0-2 (3) ani:

CERERE 1 pentru acordarea indemnizației de creștere a copilului/stimulentului de inserție/indemnizației lunare/sprijinului lunar și alocația de stat.

Modelul de CERERE 1 se poate descărca aici.  

Model 2 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2(3) ani  și 18 ani:

CERERE 2 pentru acordarea alocației de stat. Modelul de CERERE 2 se poate descărca aici.

Model 3 pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani:

CERERE 3 pentru acordarea alocației de stat în cazul tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani şi urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional. Modelul de CERERE 3 se poate descărca aici.

CERERE 4 pentru copiii aflați în plasament în centre rezidențiale, inclusiv pentru copiii încredințați organismului privat acreditat și licențiat în condițiile legii. Modelul de CERERE 4 se poate descărca aici.

Documente justificative - lista documentelor care se pot scana și trimite online sau care trebuie atașate formularului de CERERE 2 se poate descărca aici.

 

 

LOCUL DEPUNERII CERERII

La sediul primăriei, în raza căreia își au domiciliul sau reședința părinții/reprezentanții legali ai copiilor.

La unitățile de învățământ doar pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional (Model CERERE 3).

La AJPIS/APISMB pentru copiii aflați în plasament în centre rezidențiale, inclusiv pentru copiii încredințați organismului privat acreditat și licențiat în condițiile legii (Model CERERE 4).

PERIOADA DE SOLUȚIONARE A CERERII

Perioada de soluționare a cererii este de aproximativ 30 de zile.

PERIOADA DE ACORDARE

Până la împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani, precum și tinerilor de peste 18 ani, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege, până la terminarea studiilor, dar nu mai târziu de vârsta de 26 ani.

OBLIGAȚIILE BENEFICIARULUI

Reprezentantul legal al copilului sau, după caz, tânărul este obligat să comunice în scris AJPIS/APISMB orice modificare intervenită, de natură să determine încetarea, suspendarea sau modificarea plăţii drepturilor de alocaţie de stat pentru copii, în termen de 15 zile de la apariţia acestora.

CONDIȚII DE MODIFICARE/SUSPENDARE/ÎNCETARE A DREPTULUI/PLĂȚII

ÎNCETARE DREPT:

Dreptul la alocație de stat încetează începând cu luna următoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în una din următoarele situații:

a.    decesul copilului sau, după caz, al tânărului;

b.   tânărul nu mai urmează cursurile liceale sau profesionale organizate în condiţiile legii;

c.    copilul cetăţenilor străini sau apatrizi nu mai locuieşte în România.

Dacă sunt îndeplinite din nou condițiile de acordare a alocației de stat, după încetarea dreptului, alocația se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii.

MODIFICARE DREPT:

Tânărul de peste 18 ani este obligat să comunice în scris Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) orice modificare intervenită, de natură să determine încetarea, suspendarea sau modificarea plăţii drepturilor de alocație de stat, în termen de 15 zile de la apariţia acestora.

SUSPENDARE PLATĂ:

Plata ASC se suspendă în situaţia schimbării reprezentantului legal al copilului, până la stabilirea noului reprezentant legal, plata urmând să se efectueze inclusiv pentru perioada suspendării.

Ca urmare a aplicării regulilor de coordonare a sistemelor de securitate socială, reglementate de Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului privind coordonarea sistemelor de securitate socială și de Regulamentul (CE) nr. 987/2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, plata alocației se poate suspenda, în vederea evitării cumulului de drepturi de prestații familiale în interiorul Uniunii Europene.     

ÎNCETARE PLATĂ:

  • la împlinirea vârstei de 18 ani, dacă tânărul nu mai urmează cursurile liceale sau profesionale organizate în condiţiile legii;
  • decesul copilului sau, după caz, al tânărului;
  • încetarea/modificarea/suspendarea dreptului la alocație de stat se realizează în baza deciziei directorului executiv al AJPIS/APISMB, care se comunică beneficiarului în termen de 20 de zile de la emitere.

ASC nu poate fi urmărită silit decât în vederea recuperării sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.

Sumele încasate necuvenit cu titlu de alocația de stat se recuperează, potrivit legii, de la persoanele care le-au încasat, pe baza deciziei directorului executiv al AJPIS/APISMB, şi, după caz, prin angajamentul de plată scris al persoanei care le-a încasat necuvenit.

Decizia de recuperare a sumelor încasate necuvenit se comunică celui obligat la plată în termen de 15 zile de la emitere şi constituie titlu executoriu de la data comunicării. 

MODALITĂȚI DE PLATĂ

Plata ASC se realizează prin:

  • Cont curent personal, la băncile pentru care ANPIS are încheiate convenții, Pentru copiii aflați în plasament în centre rezidențiale, inclusiv pentru copiii încredințați organismului privat acreditat și licențiat în condițiile legii plata alocaţiei de stat se realizează numai în conturile personale deschise pentru aceştia de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) şi se capitalizează până la împlinirea de către copil a vârstei de 14 ani.
  • Cont de card
  • Mandat poștal
  • În situația în care, după stabilirea dreptului la alocația de stat, reprezentatul legal sau tânărul optează pentru o altă formă de plată, acesta comunică în scris AJPIS/APISMB.

CALCULATOR