DENUMIRE BENEFICIU DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

SPRIJIN LUNAR PENTRU ÎNTREȚINEREA COPILULUI

TEMEIUL LEGAL/ACTUL NORMATIV CARE REGLEMENTEAZĂ BENEFICIUL DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Actul normativ de bazăOrdonanța de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I., nr. 830 din 10 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare.

 

Norme metodologice de aplicare: Hotărârea Guvernului nr.52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I., nr. 78 din 31 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare.

CATEGORIE BENEFICIU DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Beneficii de asistență socială acordate pentru îngrijirea copiilor cu și fără handicap.

CATEGORII DE BENEFICIARI

Oricare dintre părinţii fireşti ai copilului/copiilor sau:

a. oricare dintre soţii cărora li s-a/s-au încredinţat copilul/copiii în vederea adopţiei;

b. părinții adoptivi;

c. persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă;

d. asistentul maternal profesionist, dar numai pentru copiii săi naturali;

e. persoana care a fost numită tutore.

 

ATENȚIE !

NU pot primi sprijin lunar pentru întreținerea copilului beneficiarii menționați care, pentru același copil, au în același timp şi calitatea de:

i. asistent personal;

ii. persoană care primește de la primărie indemnizația acordată în condițiile art. 42 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Pot primi sprijin lunar pentru întreținerea copilului beneficiarii menționați care, pentru același copil, au în același timp şi calitatea de persoane singure care au în întreținere un copil cu dizabilitate gravă și care pot beneficia cumulat și de indemnizația acordată în condițiile art. 42 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

CONDIȚII DE ACORDARE/ELIGIBILITATE

1. CONDIȚII GENERALE:

Beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • să fie cetățeni români sau, după caz, străini ori apatrizi;
  • să aibă domiciliul sau reședința în România, conform legii;
  • să locuiască în România împreună cu copilul pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creșterea şi îngrijirea acestuia.

 

2. CONDIȚII SPECIFICE:

Beneficiază de sprijin lunar pentru întreținerea copilului:

* Persoana cu dizabilitate gravă sau accentuată, care are în întreținere copil cu dizabilitate şi care nu realizează alte venituri în afara beneficiilor de asistență socială destinate persoanelor cu dizabilități poate beneficia de:

    - sprijin lunar în cuantum de 45% din cuantumul minim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului (ICC), acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;

    - sprijin lunar în cuantum de 35% din cuantumul minim al ICC, acordat pentru îngrijirea copilului cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani.

* Persoana care are în întreținere copil cu dizabilitate şi care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare aferente poate beneficia de:

    - sprijin lunar în cuantum de 35% din cuantumul minim al ICC, acordat, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;

    - sprijin lunar în cuantum de 15% din cuantumul minim al ICC, acordat pentru îngrijirea copilului cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani.

* Persoana cu dizabilitate gravă sau accentuată, care are în întreținere copil fără dizabilitate şi care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi indemnizaţiei lunare aferente poate beneficia de:

    - sprijin lunar în cuantum de 45% din cuantumul minim al ICC până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

    - sprijin lunar în cuantum de 15% din cuantumul minim al ICC pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 2 şi 7 ani.

* Persoana care se ocupă efectiv de îngrijirea copilului de până la 18 ani cu dizabilitate gravă/ accentuată și care beneficiază de program de lucru redus la 4 ore, poate beneficia de sprijinul lunar pentru întreținerea copilului în cuantum de 50% din cuantumul minim al ICC.

 

BINE DE ȘTIUT !

Persoanele care au în plasament sau tutelă un copil cu dizabilitate, inclusiv asistentul maternal, au dreptul la o alocaţie lunară de plasament, în cuantum majorat cu 50%. Pentru detalii vă recomandăm să consultați Fișa electronică de prezentare a alocației de plasament.

CUANTUM

Cuantumul sprijinului lunar se acordă în funcție de vârsta copilului și situația persoanei care îl are în întreținere. Astfel, în situația:

  • Persoanei cu dizabilitate gravă sau accentuată, care are în întreținere copil cu dizabilitate şi care nu realizează alte venituri în afara beneficiilor de asistență socială destinate persoanelor cu dizabilități, cuantumul sprijinul lunar este de:

    - 743 lei pentru copilul cu vârsta de până la 3 ani;

    - 578 lei pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani.

  • Persoanei care are în întreținere copil cu dizabilitate și care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului pentru creșterea copilului şi a indemnizației lunare aferente, cuantumul sprijinul lunar este de:

    - 578 lei pentru copilul cu vârsta de până la 3 ani;

    - 248 lei pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani.

  • Persoanei cu dizabilitate gravă sau accentuată, care are în întreținere copil fără dizabilitate şi care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului pentru creșterea copilului și indemnizației lunare aferente, cuantumul sprijinul lunar este de:

    - 743 lei pentru copilul cu vârsta de până la 2 ani;

    - 248 lei pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 2 şi 7 ani.

  • Persoanei care se ocupă efectiv de îngrijirea copilului de până la 18 ani cu dizabilitate gravă/accentuată și care beneficiază de program de lucru redus, cuantumul sprijinul lunar este de 826 lei.

STABILIRE DREPT/PLATĂ

Drepturile se acordă pe bază de cerere și documente doveditoare.

Solicitarea sprijinului lunar se soluționează prin decizie scrisă emisă de directorul executiv al agenției județene de plăți și inspecție socială/Agenției de plăți și inspecție socială a municipiului București (AJPIS/APISMB) în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării în instituție.

Plata sprijinului lunar se efectuează începând cu luna următoare aprobării cererii prin decizie a directorului executiv al AJPIS/APISMB.

FORMULARUL DE CERERE și DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE și DOCUMENTE JUSTIFICATIVE

Formularul de cerere pentru acordarea sprijinului lunar se completează de către persoanele îndreptăţite, reprezentanţii legali sau mandatarii acestora, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr.111/2010, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Formularul se poate descărca aici.

Documentele justificative se pot descărca aici.

LOCUL DEPUNERII CERERII

Cererea și documentele justificative pentru acordarea sprijinului lunar aferente se depun la primăria localității/sectorului pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Cererile și documentele justificative se transmit de către primar la AJPIS/APISM  pe bază de borderou, până la data de 5 a fiecărei luni.

  • În situaţia în care autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, agenţiile teritoriale dezvoltă sisteme informatice de primire şi înregistrare a solicitărilor, cererea şi documentele doveditoare pot fi depuse electronic.
  • Depunerea prin poşta electronică a cererilor, declaraţiilor şi documentelor justificative este opţională şi se realizează cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor).

 

EXCEPȚII:

  • În situaţia în care cererea şi documentele justificative sunt depuse electronic la agenţia teritorială, certificarea de către primar sau de către persoana împuternicită de acesta nu este necesară.

PERIOADA DE SOLUȚIONARE A CERERII

Solicitarea sprijinului lunar pentru întreținerea copilului se soluționează prin decizie scrisă emisă de directorul executiv al AJPIS/APISMB în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării în instituție.

Plata sprijinului lunar pentru întreținerea copilului se efectuează începând cu luna următoare aprobării cererii prin decizie a directorului executiv al AJPIS/APIMB.

PERIOADA DE ACORDARE

Sprijinul lunar se acordă părinților sau persoanelor îndreptățite până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 7 ani.

OBLIGAȚIILE BENEFICIARULUI

Persoanele cu dizabilitate gravă sau accentuată care realizează venituri pe perioada acordării sprijinului lunar pentru copiii în vârstă de până la 3 ani, respectiv copiii cu vârstă cuprinsă între 3 și 7 ani au obligația de a comunica acest fapt la AJPIS /APISMB.

CONDIȚII DE MODIFICARE/SUSPENDARE/ÎNCETARE A DREPTULUI/PLĂȚII

Dreptul la sprijinul lunar se suspendă începând cu ziua sau, după caz, cu luna următoare celei în care se produce una din următoarele situații:

a. persoana îndreptățită este decăzută din drepturile părinteşti;

b. persoana îndreptățită este îndepărtată, conform legii, de la exercitarea tutelei;

c. persoana îndreptățită nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege în vederea încredinţării copilului spre adopţie;

d. persoana îndreptățită nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege în vederea menţinerii măsurii de plasament;

e. persoana îndreptățită execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile;

f. copilul este abandonat ori este internat într-o instituţie de ocrotire publică sau privată;

g. persoana îndreptățită a decedat;

h. copilul nu mai este încadrat într-un grad de dizabilitate sau, după caz, persoana îndreptățită este încadrată în alt grad de dizabilitate;

i. timp de 3 luni consecutive se înregistrează mandate poştale returnate;

j. persoana îndreptățită nu mai realizează venituri supuse impozitului și solicită acordarea concediului pentru îngrijirea copilului.

 

Precizări:

În situațiile de suspendare menționate mai sus, drepturile pot fi solicitate şi de către o altă persoană îndreptăţită, dacă îndeplineşte cerinţele legale.

 

Drepturile se cuvin şi se acordă noului beneficiar:

  • începând cu luna următoare celei în care a fost eliberat certificatul de încadrare a copilului în grad de dizabilitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la această data, sau, după caz;
  • începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, dacă încadrarea în grad de dizabilitate a persoanei îndreptățite a fost efectuată înaintea acestei date, respectiv începând cu luna următoare celei în care a fost eliberat certificatul de încadrare a persoanei îndreptățite în grad de dizabilitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la datele menționate.

 

Condiții de reluare a plății drepturilor:

Reluarea acordării sprijinului lunar, suspendat în situaţiile menționate mai sus, se face la cerere, începând cu ziua sau, după caz, cu luna următoare celei în care se depune cererea.

În cazul suspendării drepturilor la care 3 luni consecutiv se înregistrează mandate poștale returnate, după verificarea situației plata drepturilor  se reia, inclusiv cu plata drepturilor restante, din oficiu, în situația în care se constată că nu este culpa persoanei îndreptățite sau, după caz, la cererea persoanei îndreptățite, dacă sunt menținute condițiile de acordare.

 

Condiții de încetare a dreptului la sprijinul lunar:

Dreptul la sprijinul lunar încetează cu ziua sau, după caz, cu luna următoare celei în care se înregistrează una din următoarele situații:

  • solicitantul nu mai îndeplinește cumulativ condiţiile de a fi cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid, are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României și  locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora;
  • copilul a împlinit vârsta de 7 ani;
  • copilul sau, după caz, persoana îndreptăţită nu mai este încadrat/încadrată într-un grad de dizabilitate;
  • persoanele realizează alte venituri în afara beneficiilor de asistenţă socială destinate persoanelor cu dizabilităţi;
  • a avut loc decesul copilului.

 

Suspendarea plății/ încetarea drepturilor/reluarea plății drepturilor/modificarea cuantumului drepturilor se face prin decizie scrisă a directorului executiv al AJPIS/APISMB, care se comunică beneficiarului în termen de 15 zile lucrătoare de la data emiterii.

 

MODALITĂȚI DE PLATĂ

În cont curent personal, la băncile pentru care AJPIS/APISMB are încheiate convenții.

În cont de card.

Prin mandat poștal la domiciliul persoanei îndreptățite, al reprezentantului legal sau al mandatarului acestora.

CALCULATOR