DENUMIRE BENEFICIU DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

SUPLIMENTUL PENTRU ENERGIE

 

TEMEIUL LEGAL/ACTUL NORMATIV CARE REGLEMENTEAZĂ BENEFICIUL DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Act normativ de bază:

  • Legea nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I., nr. 891 din  16 septembrie 2021, cu modificările și completările ulterioare.

Norme metodologice de aplicare:

  • Hotărârea Guvernului nr.1073/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 968 din 11 octombrie 2021.

CATEGORIE BENEFICIU DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Beneficii de asistență socială pentru prevenirea și combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială

CATEGORII DE BENEFICIARI

Suplimentul pentru energie se acordă familiilor şi persoanelor singure, cetățeni români, care locuiesc în România.

Suplimentul pentru energie se acorda și familiilor şi persoanelor singure care nu au cetățenie română, dacă se află în una dintre următoarele situații:

a)  sunt cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparținând Spațiului Economic European, ai Confederației Elvețiene sau ai altor state, pe perioada în care au domiciliul sau, după caz, reședința în România, în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

b)  sunt cetățeni străini sau apatrizi cărora li s-a acordat o formă de protecție în România, în condițiile Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, și au domiciliul sau, după caz, reședința în România;

c)  sunt apatrizi care au domiciliul sau, după caz, reședința în România, în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

CONDIȚII DE ACORDARE/ELIGIBILITATE

1. CONDIȚII GENERALE:

Suplimentul pentru energie are drept scop acoperirea integrală sau, după caz, a unei părți din cheltuielile cu iluminatul locuinței, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință, asigurarea continuității în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viața persoanelor, din motive de sănătate, și utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie.

Suplimentul pentru energie se acordă lunar tuturor beneficiarilor ajutorului pentru încălzirea locuinței, precum și familiilor sau persoanelor singure care nu au stabilit dreptul la ajutorul pentru încălzire, dar care se încadrează în limitele de venituri prevăzute de lege.

Suplimentul pentru energie se acordă pe tot parcursul anului, în suma fixă.

Tipurile de energie pentru care se acordă suplimentul pentru energie sunt: energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale, combustibili solizi și/sau petrolieri.

2. CONDIȚII SPECIFICE:

Venitul mediu net lunar până la care se acordă suplimentul pentru energie este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.

La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, obligaţii legale de întreţinere şi alte creanţe legale, cu excepţia:

  • alocaţiei de stat pentru copii, prevăzută de Legea nr. 61/1993, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • alocaţiei pentru susţinerea familiei prevăzute de Legea nr.277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările ulterioare;
  • bugetului personal complementar prevăzut de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • burselor școlare (burselor de studiu şi a burselor sociale), drepturilor speciale (alocaţiei zilnice de hrană, a rechizitelor şcolare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei şi a încălţămintei în cuantum egal cu cel pentru copiii aflaţi în sistemul de protecţie a copilului, precum şi de găzduire gratuită în internate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale din cadrul direcţiilor generale judeţene/a municipiului Bucureşti de asistenţă socială şi protecţia copilului) și subvenţiilor care acoperă toate costurile aferente frecventării liceului pentru elevii provenind din grupuri socio-economice dezavantajate, precum şi pentru cei care frecventează învăţământul profesional, inclusiv pentru perioada stagiilor de pregătire practică;
  • sprijinului financiar prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor şi a cuantumului sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială ”Bani de liceu”, cu modificările şi completările ulterioare;
  • stimulentului educaţional oferit sub formă de tichet social pentru stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor proveniţi din familii defavorizate;
  • sumelor ocazionale acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale cu caracter de despăgubiri sau sprijin financiar pentru situaţii excepţionale;
  • veniturilor obţinute din activităţile cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri în condiţiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Suplimentul pentru energie NU se acordă persoanelor/familiilor care dețin cel puțin unul dintre bunurile prevăzute în Anexa nr. 4 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.50/2011, cu modificările și completările ulterioare - Lista bunurilor care conduc la excluderea acordării ajutorului social, care este valabilă și pentru excluderea de la acordarea suplimentului pentru energie, listă ce se poate consulta/descărca aici.

În situaţia în care veniturile realizate de membrii familiei sau de persoana singură sunt anuale sau periodice, pentru stabilirea venitului net lunar se calculează media lunară a acestora în raport cu perioada pentru care au fost acordate.

CUANTUM

Cuantumul suplimentului pentru energie este fix și se acordă lunar pe tot parcursul anului.

Sumele decontate privind suplimentul pentru energie sunt diferite în funcție de sursa de energie utilizată, respectiv pentru:

  • energie electrică: 30 lei
  • energie termică: 10 lei
  • gaze naturale: 10 lei
  • combustibili solizi și/sau petrolieri: 20 lei

 

EXCEPȚIE!

Când singura sursă de energie utilizată este cea electrică, atunci cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună.

Suplimentul de acordă cumulat, în funcție de sursele de energie utilizate.

 

DE EXEMPLU: Dacă o familie se încălzește cu energie termică, pentru prepararea hranei folosește gazele naturale, iar pentru iluminat folosește energie electrică, va beneficia de 10 lei + 10 lei + 30 lei = 50 lei.

STABILIRE DREPT/PLATĂ

Suplimentul pentru energie se acordă pe bază de cerere şi declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.

Suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe tot parcursul anului, și se plătește astfel:

a)   furnizorului, dar nu mai mult decât consumul facturat, în cazul suplimentului pentru energie termică, electrică și gaze naturale;

b)  direct titularului, în cazul suplimentului pentru combustibili solizi și/sau petrolieri, din sumele transferate de la bugetul de stat cu această destinație de agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială.

Pentru solicitarea suplimentului pentru energie, familiile şi persoanele singure depun la primăria în a cărei rază teritorială au locuința o cerere şi declarație pe propria răspundere privind, după caz, componența familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia.

În situația în care se solicită şi ajutorul pentru încălzire, se va depune o singură cerere şi declarație pe propria răspundere.

În termen de maximum 30 de zile de la data depunerii cererii, primarul emite dispoziția de acordare sau de respingere a cererii, pe care o comunică titularului şi furnizorului în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere.

În situația în care suplimentul pentru energie se solicită odată cu ajutorul pentru încălzire, dispoziția primarului va conține ambele drepturi.

FORMULARUL DE CERERE și DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE și DOCUMENTE JUSTIFICATIVE

Formularul de Cerere şi Declaraţie pe propria răspundere pentru acordarea unor drepturi de asistență socială se completează potrivit modelului prevăzut în Anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, cu modificările şi completările ulterioare și se poate consulta/descărca aici

Dreptul la suplimentul pentru energie poate fi solicitat odată cu cel de ajutor pentru încălzirea locuinței.

La solicitarea dreptului la suplimentul pentru energie, se declară atât veniturile, cât și bunurile mobile și imobile deținute, aferente Listei bunurilor, solicitantul având obligaţia de a menţiona bunurile aflate în proprietate, închiriere, concesiune, comodat sau altă formă de deţinere, cuprinse în Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social, care este valabilă și pentru excluderea de la acordarea suplimentului pentru energie, lista ce se poate consulta/descărca aici.

La completarea formularului, titularul are obligația de a menționa corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute, așa cum sunt acestea trecute în formularul de cerere.

În vederea stabilirii dreptului la suplimentul pentru energie, primarii solicită acte doveditoare care atestă identitatea şi veniturile realizate de membrii familiei.

Principalele documentele care pot fi solicitate de primar sunt următoarele:

  1. copii după actele de identitate ale persoanei singure, respectiv ale membrilor de familie;
  2. copie a unei facturi de furnizare a energiei termice/energiei electrice/gazelor naturale;
  3. copie după documentul care atestă calitatea în care deţine locuinţa, dacă persoana singură nu este înregistrată în evidenţele primăriei;
  4. copii ale documentelor care atestă veniturile realizate.

Lista documentelor doveditoare care se pot scana și trimite online sau care trebuie atașate formularului de cerere se publică pe site-ul autorității administrației publice locale sau, după caz, al AJPIS/APISMB și poate fi consultată/descărcată aici.

Primarul stabilește dreptul la suplimentul pentru energie, solicitând informații altor instituții/autorități sau, după caz, pe baza anchetei sociale efectuate de serviciul public de asistență socială.

În situația în care solicitantul este deja beneficiar al ajutorului social sau alocației pentru susținerea familiei, se completează Formularul de Cerere și Declarația pe proprie răspundere pentru MODIFICAREA cererii de acordare a unor drepturi de asistență socială sau pentru acordarea unor noi drepturi prevăzut în Anexa nr. 1a la Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, cu modificările și completările ulterioare, luându-se în considerare documentele justificative deja depuse, formular ce se poate consulta/descărca aici.

Pentru suplimentul pentru energie, formularele de cerere şi declarație pe propria răspundere sunt puse la dispoziția solicitanților de către primării.

Solicitantul suplimentului pentru energie poate descărca formularul de cerere și declarație pe propria răspundere de pe site-ul autorității administrației publice locale sau, după caz, al AJPIS/APISMB.

LOCUL DEPUNERII CERERII

Cererile şi declaraţiile pe propria răspundere se depun individual sau prin asociaţiile de proprietari/locatari la sediul primăriei comunei, oraşului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului Bucureşti în a cărei/cărui rază teritorială se află locuinţa de domiciliu sau de reşedinţă, până la data de 15 octombrie a fiecărui an.

Cererile şi declaraţiile pe propria răspundere pot fi depuse letric sau, în situaţia în care autorităţile administraţiei publice locale au dezvoltate sisteme electronice de primire şi prelucrare a solicitărilor de acordare a drepturilor, cererile şi declaraţiile pe propria răspundere, precum şi documentele doveditoare pot fi transmise electronic de către solicitanţi, prin poşta electronică sau alte mijloace puse la dispoziţie de autoritatea administraţiei publice locale.

În situația în care solicitantul îndeplinește condițiile de acordare a suplimentului pentru energie, stabilirea deptului se face prin dispoziția a primarului, care se comunică în termen de 5 zile de la emiterea acesteia, astfel:

a) începând cu luna depunerii cererii pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;

b) începând cu luna următoare pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii respective;

c)  începând cu luna depunerii cererii pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună indiferent de data la care a fost depusă cererea.

PERIOADA DE SOLUȚIONARE A CERERII

Perioada de soluționare a cererii este de aproximativ 30 de zile.

PERIOADA DE ACORDARE

Lunar, pe tot parcursul anului.

 

OBLIGAȚIILE BENEFICIARULUI

Beneficiarul este obligat să anunțe modificările intervenite în componența familiei și a veniturilor acesteia în termen de 5 zile.

Comunicarea modificărilor se va face prin depunerea unei noi declarații pe proprie răspundere, individual sau prin asociaţiile de proprietari/locatari.

CONDIȚII DE MODIFICARE/SUSPENDARE/ÎNCETARE A DREPTULUI/PLĂȚII

MODIFICARE DREPT:

În cazul modificărilor intervenite în componența familiei și a veniturilor acesteia, primarii vor emite noi dispoziţii, cu privire la modificarea valorii suplimentului calculat.

Modificările sau, după caz, încetarea dreptului la suplimentul pentru energie, se fac începând cu luna următoare celei în care au intervenit modificările, ce vor fi comunicate titularilor suplimentului direct, prin intermediul furnizorilor sau prin intermediul asociaţiilor de proprietari/locatari.

ÎNCETARE DREPT:

În cazul refuzului de a furniza informații și documente necesare pentru întocmirea anchetei sociale.

În cazul declarării incorecte a numărului de membri ai familiei sau a veniturilor ori bunurilor deținute.

Sumele acordate necuvenit cu titlu de supliment pentru energie, plătite din bugetul de stat, se recuperează în condiţiile legii, prin decizie a directorului executiv al agenţiei teritoriale pentru plăţi şi inspecţie socială, decizie a directorului executiv/directorului general al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului a sectorului municipiului Bucureşti şi/sau prin dispoziţie a primarului, care se comunică debitorului în termen de 15 zile de la data emiterii acesteia.

MODALITĂȚI DE PLATĂ

Pentru energie termică, energie electrică, gaze naturale, suplimentul pentru energie se decontează direct la furnizor.

 

Pentru combustibili solizi și petrolieri, suplimentul pentru energie se plătește prin primărie direct la beneficiar.

CALCULATOR