
DENUMIRE BENEFICIU DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ
"ZIUA PĂRINŢILOR DE ÎNGERI" - PROGRAMUL DE ACORDARE A ŞEDINŢELOR DE CONSILIERE PSIHOLOGICĂ PENTRU PĂRINŢII COPILULUI DECEDAT ÎN TIMPUL SARCINII, LA NAŞTERE SAU PÂNĂ LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 18 ANI -
TEMEIUL LEGAL/ACTUL NORMATIV CARE REGLEMENTEAZĂ BENEFICIUL DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ
Act normativ de bază:
- Legea nr. 186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată "Ziua Părinţilor de Îngeri", publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 552 din 13 iunie 2024, cu modificările și completările ulterioare.
Norme metodologice de aplicare:
- Hotărârea Guvernului nr. 1260/2024 pentru aprobarea normelor metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr. 186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată "Ziua Părinţilor de Îngeri", publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1021 din 11 octombrie 2024.
CATEGORIE BENEFICIU DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ
Măsuri de sprijin care vizează asigurarea suportului psiho-emoţional pentru părinţii copilului decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, care sunt sau nu sunt asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului acestuia.
CATEGORII DE BENEFICIARI
Părinții copilului decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, care sunt sau nu sunt asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului acestuia.
Prin copil decedat în timpul sarcinii se înţelege fiinţa umană decedată începând de la sfârşitul celei de a 2-a luni de sarcină şi până la sfârşitul acesteia. Nu se consideră deces în cazul sarcinii întrerupte voluntar de părinte, cu excepţia întreruperii din motive medicale.
CONDIȚII DE ACORDARE/ELIGIBILITATE
- CONDIȚII GENERALE:
Ședinţele de consiliere psihologică se asigură de către psihologi atestaţi de Colegiul Psihologilor din România, în specialităţile profesionale:
- psihologie clinică,
- consiliere psihologică,
- psihoterapie,
organizaţi în cabinete individuale de psihologie, societăţi civile profesionale de psihologie sau cabinete asociate.
Numărul maxim al şedinţelor de consiliere psihologică gratuite este de 10 şedinţe.
Durata unei şedinţe de consiliere psihologică este de 50 de minute.
Cele 10 ședințe de consiliere psihologică gratuite se acordă pe o perioadă maximă de 6 luni de la data decesului copilului (deces survenit în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani).
- CONDIȚII SPECIFICE:
Înscrierea părinților în programul de acordare a şedinţelor de consiliere psihologică se realizează pe baza recomandării medicului de familie, precum şi a raportului de evaluare întocmit de psiholog la prima şedinţă efectuată.
Beneficiază de şedinţe de consiliere psihologică fiecare dintre părinţi.
Şedinţele de consiliere psihologică pot fi efectuate atât individual pentru fiecare dintre părinţi, cât şi în comun pentru ambii părinţi.
Numărul de şedinţe de consiliere psihologică gratuită este de 10, indiferent dacă acestea se efectuează individual ori în comun, fiind inclusă şi şedinţa de evaluare în care se întocmeşte raportul de evaluare întocmit de psiholog la prima şedinţă.
În situaţia în care până la finalizarea celor 10 şedinţe intervine un nou deces, numărul de şedinţe se prelungeşte corespunzător, fără depăşirea perioadei de 6 luni de la data ultimului deces.
În situaţia în care părintele/părinţii decide/decid schimbarea psihologului care furnizează şedinţele de consiliere psihologică, părintele/părinţii are/au obligaţia de a comunica agenţiei teritoriale numele noului psiholog care va efectua diferenţa până la a 10-a şedinţă de consiliere psihologică.
Comunicarea se realizează în format electronic pe platforma electronică ori se transmit la adresa de e-mail comunicată de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
CUANTUM
Decontarea serviciilor de consiliere psihologică se asigură în următoarele condiţii:
- costul unei şedinţe de consiliere psihologică este de maximum 150 de lei;
- durata unei şedinţe de consiliere psihologică este de 50 de minute;
- numărul maxim al şedinţelor de consiliere psihologică este de 10 şedinţe;
- perioada maximă de derulare a şedinţelor de consiliere psihologică este de 6 luni de la data decesului copilului.
Decontarea şedinţelor de consiliere psihologică se efectuează pentru fiecare şedinţă, indiferent dacă acestea se efectuează individual sau în acelaşi timp pentru ambii părinţi.
STABILIRE DREPT/PLATĂ
Decontarea ședințelor de consiliere psihologică se face, la solicitarea psihologului, de către agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială îşi are acesta domiciliul fiscal, denumită în continuare AJPIS/APISMB.
Pentru decontarea serviciilor de consiliere, psihologii depun în format electronic la AJPIS/APISMB următoarele documente:
- copie după recomandarea medicului de familie;
- copie după actul de deces al copilului/fătului; În cazul actului prin care se atestă decesul copilului în timpul sarcinii, acesta conţine obligatoriu numele ambilor părinţi, cu excepţia situaţiei în care tatăl este necunoscut sau copilul nu a fost recunoscut de către tată.
- copie după certificatul de naştere, pentru situaţia copilului/copiilor decedat/decedaţi la naştere al/ai cărui/căror părinte/părinţi poate/pot fi beneficiar/beneficiari al/ai serviciilor de consiliere psihologică;
- cerere de decontare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1;
- actul de identitate al psihologului;
- extrasul de cont al formei de exercitare a profesiei;
- atestatul de liberă practică al psihologului, în termen de valabilitate;
- certificatul de înregistrare a formei de exercitare a profesiei împreună cu anexa la acesta, emis de către Colegiul Psihologilor din România;
- declaraţie pe propria răspundere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2;
- lista beneficiarilor serviciilor de consiliere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3;
- raportul de evaluare întocmit de psiholog la prima şedinţă, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 4.
Decontarea sumelor aferente serviciilor de consiliere psihologică prestate se face în baza deciziei directorului executiv al AJPIS/APISMB, după verificarea:
- documentelor ce însoțesc cererea de decontare depusă de către psihologul care a prestat aceste servicii;
- concordanței dintre sumele solicitate în cererea de decontare şi cele rezultate din însumarea celor înscrise în lista beneficiarilor serviciilor de consiliere psihologică.
În situaţia în care, în urma verificărilor AJPIS/APISMB constată că nu sunt depuse toate documentele sau că se înregistrează neconcordanţe în privinţa sumelor ori a informaţiilor conţinute de documentele depuse, notifică electronic, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, psihologul/psihologii în vederea remedierii deficienţelor constatate în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la comunicarea notificării.
Depăşirea termenului de 10 zile lucrătoare pentru remedierea deficienţelor constatate conduce la respingerea decontării.
În situaţia în care, ulterior decontării sumelor pentru şedinţele de consiliere psihologică, se constată că acestea au fost achitate în mod necuvenit, sumele se recuperează de la prestatorii serviciilor, în condiţiile legii, în baza deciziei directorului executiv al AJPIS/APISMB.
FORMULARUL DE CERERE și DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE și DOCUMENTE JUSTIFICATIVE
Cererea se completează de psihologii acreditați de Colegiul Psihologilor din România, specialitățile profesionale psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, organizați în cabinete individuale de psihologie, societăți civile profesionale de psihologie, cabinete asociate, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr.1260/2024 pentru aprobarea normelor metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr. 186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua națională de comemorare a copiilor decedați în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată "Ziua Părinților de Îngeri".
Modelul de CERERE se poate descărca aici.
Cererea de decontare este însoțită de următoarele documente:
- copie după recomandarea medicului de familie;
- copie după actul de deces al copilului/fătului; În cazul actului prin care se atestă decesul copilului în timpul sarcinii, acesta conţine obligatoriu numele ambilor părinţi, cu excepţia situaţiei în care tatăl este necunoscut sau copilul nu a fost recunoscut de către tată;
- copie după certificatul de naştere, pentru situaţia copilului/copiilor decedat/decedaţi la naştere al/ai cărui/căror părinte/părinţi poate/pot fi beneficiar/beneficiari al/ai serviciilor de consiliere psihologică;
- cererea de decontare, al cărei model este prevăzut în Anexa nr. 1;
- actul de identitate al psihologului;
- extrasul de cont al formei de exercitare a profesiei;
- atestatul de liberă practică al psihologului, în termen de valabilitate;
- certificatul de înregistrare a formei de exercitare a profesiei împreună cu anexa la acesta, emis de către Colegiul Psihologilor din România;
- declaraţie pe propria răspundere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2;
- lista beneficiarilor serviciilor de consiliere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3;
- raportul de evaluare întocmit de psiholog la prima ședință, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 4.
La momentul primei solicitări de decontare, psihologul depune o singură dată următoarele documente:
- copie după recomandarea medicului de familie;
- copie după actul de deces al copilului/fătului;
- cerere de decontare;
- actul de identitate al psihologului;
- extrasul de cont al formei de exercitare a profesiei;
- declarație pe propria răspundere.
Lunar, până la data de 5 a lunii, pentru luna precedentă pentru care se solicită decontarea, psihologul depune următoarele documentele:
- copie după certificatul de naştere, pentru situaţia copilului/copiilor decedat/decedaţi la naştere al/ai cărui/căror părinte/părinţi poate/pot fi beneficiar/beneficiari al/ai serviciilor de consiliere psihologică;
- atestatul de liberă practică al psihologului, în termen de valabilitate;
- certificatul de înregistrare a formei de exercitare a profesiei împreună cu anexa la acesta, emis de către Colegiul Psihologilor din România;
Depășirea termenului de 5 a lunii conduce la respingerea solicitării de decontare.
Modelul declarației pe propria răspundere se poate descărca aici, modelul listei beneficiarilor serviciilor de consiliere se poate descărca aici și modelul raportului de evaluare se poate descărca aici.
LOCUL DEPUNERII CERERII
Cererea de decontare se înregistrează la AJPIS/APISMB în a cărei rază teritorială își au domiciliul fiscal psihologii.
Documentele se depun în format electronic pe platforma electronică ori se transmit la adresa de e-mail comunicată de ANPIS.
Pentru certificarea atestatului de liberă practică, Colegiul Psihologilor din România trimite lunar, în format electronic, către ANPIS Registrul unic al psihologilor, prevăzut în Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România, cu modificările şi completările ulterioare.
Utilizarea instrumentelor electronice puse la dispoziție de ANPIS în vederea decontării ședințelor de consiliere psihologică se realizează în baza unei proceduri stabilite de comun acord cu Colegiul Psihologilor din România.
Procedura este adusă la cunoștința psihologilor prin intermediul Colegiului Psihologilor din România.
PERIOADA DE SOLUȚIONARE A CERERII
În termen de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii documentelor, ANPIS, prin AJPIS/APISMB, decontează sumele aferente serviciilor de consiliere psihologică prestate, prin virament în conturile bancare ale entităţilor în care îşi desfăşoară activitatea solicitanţii.
PERIOADA DE ACORDARE
Perioada maximă de derulare a şedinţelor pentru serviciile de consiliere psihologică pentru părinţii copilului decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani - 6 luni de la data decesului copilului.
OBLIGAȚIILE BENEFICIARULUI
Având în vedere că serviciile de consiliere psihologică pentru părinţii copilului decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani se asigură de către psihologi acreditaţi de Colegiul Psihologilor din România, specialitățile profesionale psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, organizați în cabinete individuale de psihologie, societăți civile profesionale de psihologie, cabinete asociate, vă recomandăm să accesați site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România (https://copsi.ro/), pentru informații concrete privind Registrul psihologilor acreditaţi să furnizeze serviciile de consiliere psihologică în cadrul Programului de acordare a şedinţelor de consiliere psihologică pentru părinţii copilului decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani "ZIUA PĂRINŢILOR DE ÎNGERI" – 15 octombrie.
CONDIȚII DE MODIFICARE/SUSPENDARE/ÎNCETARE A DREPTULUI/PLĂȚII
Decontarea şedinţelor de consiliere psihologică pentru părinţi se suspendă în situaţia în care părintele/părinţii decide/decid schimbarea psihologului care furnizează şedinţele de consiliere psihologică, pe perioada până la preluarea de către un alt psiholog a părintelui/părinţilor în vederea continuării şedinţelor de consiliere psihologică. În această situaţie, reluarea plăţii şedinţelor de consiliere psihologică se efectuează la solicitarea noului psiholog, pentru restul de şedinţe până la 10.
Decontarea şedinţelor de consiliere psihologică pentru părinţi încetează în următoarele situaţii:
- se finalizează ciclul de 10 şedinţe de consiliere psihologică;
- la împlinirea termenului de 6 luni de la data decesului copilului;
- părintele/părinţii renunţă voluntar la şedinţele de consiliere psihologică.
MODALITĂȚI DE PLATĂ
Sumele aferente serviciilor de consiliere psihologică se decontează, prin virament, în conturile bancare ale entităților în care îşi desfășoară activitatea psihologul înscris în Registrul psihologilor acreditaţi să furnizeze serviciile de consiliere psihologică pentru părinţii copilului decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Decontarea serviciilor de intervenție psihologică şi psihoterapeutică din Program se asigură de la bugetul de stat, în limita creditelor de angajament şi a creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale şi cele de rectificare, prin bugetul alocat MMFTSS prin ANPIS şi AJPIS/APISMB.
În termen de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii și a documentelor prevăzute de lege ANPIS, prin AJPIS/APISMB, decontează sumele aferente serviciilor de consigliere psihologică prestate, prin virament în conturile bancare ale entităţilor în care îşi desfăşoară activitatea solicitanţii.